Alzheimer's game

15. 8. 2017 22:25

Jednou, už kdysi dávno, jsem narazila na krátký animovaný film Geri's Game. Líbilo se mi, s jakým důvtipem, trochou štěstí a trochou Alzheimera, vyhrál dědeček šachové klání sám se sebou a vítězstvím (odměnou) mu byl jeho vlastní umělý chrup.

Tento krátký film jsem si teď nedávno znovu připomněla, poté co jsem nějaký čas strávila v Domově pro seniory se zvláštním režimem.

Klienti se tam každý den potýkají sami se sebou a okolím.

Neví kdo jsou, neví kde jsou, chtějí domů, netrefí do svého pokoje.

Někteří žijou v trochu jiné realitě, kde je pro ně velmi známé jíst a spát, ale vše ostatní kolem je zatěžuje a unavuje, nerozumí tomu.

Někteří stále dokola opakují jednu a tu samou větu (popřípadě další 3 věty mají v zásobě). Když už ten den slyšíte asi posté, že "všechno je špatné" a najednou zaslechnete "všechno bylo dobré"... s pokračováním..."ale už není", tak vás ta změna překvapí a rozesměje. "Ale není to tak špatné, aby bylo hůř."

U některých klientů můžete každý den zaslechnout nějakou chválu např.: že máte hezkou halenku, dlouhé a husté vlasy, že Vás mají rádi, že Vás rádi vidí, že jste jako sluníčko. :) 

Chvilku mají dobrou usměvavou náladu, a za pět minut se mračí na celý svět. Pak stačí třeba jen jedna dobře zvolená věta, a zase se klienti rozzáří jako sluníčka.

Postupem času se mění jejich osobnost, ztrácí kontakt (komunikaci) s okolím, přestávají zvládat běžné věci.

Je to hra s časem a změnami.

Přes to vše se objevují světlé chvilky, kdy se klienti z neschopného stanou opět schopnými. Změna, se kterou pečovatelé, rodina ani lékaři již nepočítají. 

Klientka, která nebyla schopná se sama najíst (musela být krmena stříkačkou), nebyla schopná se sama posadit, natož stát a udělat krok, nekomunikovala; najednou jednoho dne po 7 měsících sedí na gauči mimo svůj pokoj, chodí po chodbě, sama se nají a vypráví příběhy a vzpomínky z dob, kdy byla mladá.

Zázrak?

Něco jiného je o tom slyšet, číst a učit se, než když to poté vidíte a zažijete na vlastní oči. 

Dny strávené v domově pro seniory se zvláštním režimem byly přínosné, plné nových poznatků, zážitků a zkušeností.

A pokud jste čekali nějakou pointu, tak se omlouvám, ale žádná není. 

Zobrazeno 591×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz