Kouzlo doteku

Velmi krátce pracuji jako pečovatelka v domově pro seniory, kde dotek, podání ruky je na denním pořádku. A každým dnem si stále více uvědomuji, jak důležitý je (nejen) pro seniory projev náklonosti, lásky, radosti, souznění, upřímnosti... a k tomu stačí tak málo, jako třeba podání ruky nebo pohlazení.

Vzpomínám na jeden zážitek z mého prvního dne praxe v domově pro seniory. Hned první den jsem si všimla jednoho staršího zmateného pána, kterého pečovatelé neustále někde hledali. Pán chodil velmi šouravým krokem, a už od pohledu byl svým vzhledem ke svému okolí spíše odpudivý, ostatní spoluklienti se mu vyhýbali; na kůži rukou měl stroupky od drobných oděrek, a na sobě měl tričko, které s jistotou mohlo říci, co bylo ráno k snídani. Co bylo pro mě nemilým překvapením, že tento odpor byl velmi znatelný i ze strany personálu, nejen spoluklientů.

Stalo se, že jsem pro tohoto pána byla vyslaná, aby si šel sednout ke stolu. Když jsem jej oslovila "Pane XY, pojďte se mnou do jídelny..." a nabídla mu nataženou ruku, tak se zprvu trochu nevěřícně pohlédl na mou ruku, a hned poté na mě. Po nepatrném zaváhání se chytil mé ruky, a v ten moment jsem viděla opravdu radostný usměvavý obličej. Ruku v ruce jsme došli do jídelny, kde se u stolečku blaženě posadil.

Téhož dne za mnou tento pán opakovaně chodil. Vždy jsem jej trpělivě dovedla za ruku zpátky ke stolu. Když jsem vedla pána už asi po páté, tak mi řekl, abych si s ním na chvilku sedla a povídala. Nevěl o čem si povídat, a na mé otázky také vždy nereagoval, tak jsem u pána jen tak chvilku v tichu poseděla, a držela jej za ruku. V ten okamžik vypadal spokojeně, usmíval se, očka mu zářila radostí.

Když jsem následující den pána znovu potkala na chodbě, tak mě překvapil a potěšil svou reakcí. Jen co mě spatřil, vydal se ke mně svým zbrklým šouravým krokem. Nezapomněl na mě a měl velkou radost, že mě vidí; obejmul mě a řekl mi, že jsem jeho anděl.

 

Obejmout, pohladit, podat ruku... možná to jsou maličkosti, ale velmi důležité maličkosti.

Každým dotykem předáváme druhým kousek dobrého, trochu lásky, radosti, povzbuzení a podpory.

Nezapomínáme někdy na tyto maličkosti u svých blízkých?

Zobrazeno 1707×

Komentáře

cpt

Má to smysl držet se s někým za ruku. Takcuji židovské tance a tam se někdy držíme tak, že pravou ruku mám nahoře a levou dole. Znamená to, že jednou rukou přijímám a druhou dávám. Je to peo mě symbolické a učím se tak i žít.
Hodně štěstí při objevování světa doteků, přijímání i dávání.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz