Na sklonku života

26. 12. 2018 10:28

Přípravy na vánoční svátky vrcholí, už se blíží ten den "DÉ", narození Ježíška. Do Vánoc zbývá pouhý týden a pár dní, a tak se snahou rozložit si všechnu práci, aby to poslední den před víkendem nebylo nikterak hektické, se pouštím do své strategie. Papír, tužka a seznam důležitých položek, na které nesmím zapomenout. U některých položek musím bilancovat a přemýšlet, zda jsou mezi těmi důležitějšími, či zda je stačí splnit mezi svátky.

Jak to tak bývá, člověk míní, život mění... seznam položek musím pomyslně přepsat, pro mnohem důležitější události dní.

...

Je sobota, den, kdy do práce nemusím, ale přesto se tam vydávám. Večer předtím se konal firemní vánoční večírek v salonku. Do salonku velmi často chodí rodiny - návštěvy, proto by bylo lepší jim tuto místnost zkulturnit a uvolnit. Už když přicházím k domovu, tak mám tušení, že se něco děje.

Ano, opravdu je tomu tak. Na věčný spánek nám odešla jedna klientka, a tak úklid salonku jde bokem a vydávám se do toho pokoje, kde je ještě tělo zesnulé paní, abych jí tam mohla u postele rozsvítit svíčku. Při příchodu do pokoje na mě dýchne zvláštní atmosféra, u postele zesnulé je postavený paravan, a závěs mezi dvěmi postelemi je zatažený.

První kroky mě vedou za zvukem tlumeného šeptání k sousední posteli, kde leží spolubydlící klientka. Paní A. má sepnuté ruce, a soustředěně se šeptem modlí. Trochu mě to v ten moment paralizuje, a myšlenky se mi rozbíhají. Fascinuje mě, že paní A., která ač neví kolik je hodin, kde se nachází, kolik jí je let, a komunikace již většinou vázne důsledkem stařecké demence, tak modlitba stále zůstává a právě se modlí. Modlitbou doslova ožívá, modlitba a víra je věcí, které ji demence neodnáší.

Chvilku uvažuji, zda paní ví, co se v pokoji stalo; do jaké míry toto paní A. vnímá. Oči má zavřené, ale pološeptem rozeznávám známá slova modlitby. 

Rozsvicuji svíci, a odcházím volat nejbližší rodině o úmrtí.

Ještě večer, když už ulehám do postele vzpomínám na paní A., a sílu toho krásného okamžiku na sklonku života. Ačkoliv zesnulá u sebe neměla rodinu, měla na sousední posteli Anděla, který se za ni modlil.

....

Druhý den mi volá vedoucí zdravotních sester z domova, že paní A. právě dodýchala ve spánku.

V nebi je před Vánocemi o Anděla více.

 

 

Zobrazeno 650×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz